Uskoro se u tramvaje i autobuse uvodi beskontaktno plaćanje karticama?!

Uskoro se u tramvaje i autobuse uvodi beskontaktno plaćanje karticama?!

Javni prijevoz do sada je uglavnom bilo moguće platiti ili gotovinom ili karticama prijevoznika na kojima su se nalazila sredstva ili određeni apoeni za vožnju. Sve to zajedno sustav je koji više nije na razini suvremenog društva pa je Visa odlučila pokrenuti jednu sasvim novu stranicu korištenja i plaćanja javnog prijevoza. Odlučili su angažirati tvrtke koje će proizvesti softverska i hardverska rješenja koja bi prijevoznicima omogućila beskontaktno plaćanje.

Beskontaktno plaćanje otkako se pojavilo na tržištu strelovito raste. Sve je veći broj trgovina, ali i drugih poslovnim mjesta gdje je moguće račun platiti beskontaktno. No, ta tehnologija još uvijek nije zaživjela u javnom prijevozu, kojeg na dnevnoj razini koriste stotine milijuna ljudi diljem svijeta.

Ipak, Visa je odlučila stati tome na kraj i trenutno razvija sustav Visa Ready for Transit koji bi trebao omogućiti beskontaktno plaćanje javnog prijevoza. Time bi se eliminirali dosadašnji sustavi koji zasigurno nisu najefikasniji i koji korisnike obavezuju na nošenje dodatnih kartica za prijevoz ili keša.

Sustav bi trebao funkcionirati zahvaljujući uređajima koji bi bili postavljeni u prijevoznim sredstvima, a korisnik bi usluge prijevoza plaćao samo prislanjanjem kartice na dotični uređaj. Time bi se smanjila potreba za kupovinom karata i vrijeme koje je potrebno za obavljanje transakcija.

Visa Ready for Transit je dio velikog projekta Visa Ready kojeg Visa razvija kako bi korisnicima omogućila jedan sasvim novi i napredni tehnološki život. Nastoje se proizvesti sustavi koji bi korisnicima maksimalno olakšavali svakodnevne radnje, ali i transakcije novca. Time se istovremeno potiče korištenja naprednih tehnologija plaćanja, što bi trebalo dodatno dignuti popularnost ovoj kartičnoj kući.

U razvoj tehnologije plaćanja javnog prijevoza za sada je uključeno 10 zemalja, a na razvoju hardvera i softvera radi 14 različitih kompanija. Kada ovakav sustav zaživi u liderskim zemljama, biti će zanimljivo vidjeti koliko će vremena trebati za stigne i u naše tramvaje i autobuse?

Vezani članci

Leave a Reply