VIDEO Tesla je dobila moćnog i prelijepog rivala: Ovo je Jaguar I-Pace

VIDEO Tesla je dobila moćnog i prelijepog rivala: Ovo je Jaguar I-Pace

Predstvaljanjem modela I-Pace slavna britanska marka preuzima primat u električnoj SUV ponudi i nameće se kao najozbiljniji rival Teslinom modelu X od kojeg je u mnogočemu i bolji.

Dizajnerski potpis Jaguara ne treba posebno komentirati. Već im godinama ide odlično, a posljednjih nekoliko modela već su proglašeni pravim ljepotanima, kako od struke tako i od sve većeg kruga poklonika. I-Pace nije izuzetak i savršeno se uklapa u trenutnu SUV ponudu.

I-Pace je dugačak 4682 mm, a međuosovinski razmak mu iznosi 2990 mm, što ga veličinom postavlja uz F-Pace. I dok vanjski dizajn prati CX-75 koncept, interijer donosi u potpunosti nov potpis, moderan i tehnološki vrlo napredan. A što se klasike tiče, prtljažnik je kapaciteta 656 litara.

Na opremu doista ne treba trošiti riječi, dovoljno je reći da Infotainment koristi dva zaslona.

Električna snaga

A pritom ima i jednu bitnu razliku. Nudi električni pogon, gdje su njegova dva elektromotora snage čak 400 KS (i 696 Nm). Napaja se iz seta Li-Ion baterija kapaciteta 90 kWh koje mu osiguravaju autonomiju od čak 475 km prema WLTP standardu. Mjenjač je 1-stupanjski, a ovaj Jaguar je, poput konzervativne braće, vraški brz.

Na 96 km/h stiže za 4,5 sekundi, a cijela konstrukcija je podređena voznim osobinama. Tu mislimo na krutost, položaj težišta, ali i idealan raspored masa. Sustav regenerativnog kočenja će pak omogućiti tzv. vožnju jednom pedalom što će pridonijeti većoj autonomiji, kao i manje trošenje kočnica.

U Jaguaru kažu kako je riječ o vozilu koje će ponuditi praktičnost SUV-a, performanse sportskog automobila, naprednu tehnologiju te sve prednosti električnog pogonskog sklopa.

Što se samog punjenja tiče, službeni podaci navode da uz 50 kW DC punjač punjenje do 80 % kapaciteta traje 85 minuta, a kod duplo jačeg punjača je potrebno svega 40 minuta. Ako će se puniti preko kućnog punjača snage 7 kW baterije, stići će se napuniti preko noći.

Jaguar I-Pace je dostupan za narudžbu na britanskom tržištu, a cijena mu kreće od 63.495 GBP. Jamstvo je 8 godina ili 160.000 km.

Vezani članci

Leave a Reply