Zašto nitko neće? Vlada Federacije traži savjetnike za naftu

Zašto nitko neće? Vlada Federacije traži savjetnike za naftu

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije raspisalo je javni poziv putem kojeg traži stručnog konsultanta Vladi Federacije BiH u izradi tenderske dokumentacije za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine. Vlada FBiH nudi ugovor težak 1,2 milijuna maraka za konzultantske usluge, prenosi Nezavisni istraživački centar (Nick). Rok za podnošenje ponuda je 26. travnja ove godine. Ovo je, podsjećaju Nezavisne novine, drugi poziv gdje ovo ministarstvo traži partnera jer je prethodni završen bezuspješno. Prvi je raspisan u kolovozu 2017. godine, a tendersku dokumentaciju preuzela su 43 zainteresirana ponuđača, nakon čega je u siječnju povjerenstvo ministru dostavilo zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda, ali i preporuku o poništenju poziva. “Nije dostavljena nijedna prihvatljiva ponuda u određenom krajnjem roku”, navodi se u obrazloženju odluke o poništenju.

Prema riječima Sejfudina Vrapca, profesora na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli, za istraživanje i eksploataciju nafte u Federaciji BiH potrebno je dosta novca, dok s druge strane jamstva za pronalazak kvalitetne nafte gotovo da ne postoje. “Glavna svjetska kompanija za istraživanje i eksploataciju nafte ‘Shell’, a koja ima ogroman profit, smatra da su istraživanja na ovom prostoru s velikim stupnjem rizika, tako da su odgodili ulaganje u ove krajeve i otišli na one prostore gdje je izvjesnije da će se nafta naći. Bez obzira na to koliko imali novaca, gledat ćete da ulažete tamo gdje je veća izvjesnost da ćete ostvariti profit, nego da idete tamo gdje su manji izgledi”, smatra Vrabac. Kako je rekao Nezavisnim novinama, zalihe nafte do sada su ustanovljene samo u Požarnici, kod Tuzle, gdje je prije Drugog svjetskog rata vršena zasad jedina eksploatacija.

“U ovom stupnju poznavanja geološke građe u BiH je preuranjeno govoriti o količini i kvaliteti nafte. Ništa se ne može procjenjivati bez istražnih radova, a sve što se zasad daje po ovom pitanju je paušalno i bez znanstvene osnove. Na teritoriji BiH je rađeno tek oko 50 bušotina za istraživanje i stupanj istraženosti je vrlo nizak”, zaključio je Vrabac. “Shell” je inače krajem prošle godine obavijestio resorno ministarstvo o namjeri da se vrate u projekt. Suradnja s Vladom Federacije BiH traje od 2011. godine, kada su imali potpisan memorandum o razumijevanju, koji je produžavan i 2013. i 2014, ali ne i 2015, kada su se iznenada povukli. Mediji su 2016. godine pisali kako su osim ove kompanije za istraživanje “crnog zlata” zainteresiran i naftni giganti poput francuskog “Totala”, “Key Petroleuma” iz Australije i “Spectruma” iz Velike Britanije. Istraživanja nafte vršena su i u Republici Srpskoj od strane kompanije “Jadran Naftagas”, koja je 2011. godine dobila koncesiju u trajanju od 28 godina.

Američka naftna kompanija “Amoco” 1989. godine dobila je ekskluzivna prava da istražuje naftu u Bosni i Hercegovini, zajedno sa britanskom konzultantskom kućom “Exploration Consultants Limited”. Te dvije firme u svom istraživanju otkrile su naftu na sjeveru i jugu BiH. Rat u BiH je ubrzo počeo i spriječio ulaganja u naftna polja i bušenje.

Vezani članci

Leave a Reply