Konjic postaje atraktivna turistička destinacija

Konjic postaje atraktivna turistička destinacija

”Općina Konjic može da se pohvali s velikim i bogatim kulturno-povijesnim naslijeđem. Tu su prije svega 4.160 stećaka, na više od 150 nekropola, 49 nacionalnih spomenika. Također i bogatom prirodom, blizina Boračkog jezara, planine Prenj, rijeka Neretva… Sve to doprinosi da se Konjic pozicionira kao jedna atraktivna turistička destinacija”,  rekla  je Arnela Mušinović iz Agencije za ekonomski razvoj “Prvi koraci“ Općine Konjic na okruglom stolu ”Značaj kulturno-povijesne/prirodne baštine i promocija potencijala planinskog turizma u Bosni i Hercegovini”.

Okrugli stol je organiziralo danas u Sarajevu Udruženje za podršku očuvanju kulturno-povijesne i prirodne baštine ”Gradina”. Mušinović  je istaknula je da od današnjeg okruglog stola očekuje i plan za održivi razvoj planinskog turizma, jer općina Konjic ima u planu da se razvija i na tom polju. Predsjedavajući Vijeća za projekte Udruženja “Gradina” Fadil Fatić istakao je značaj prirodnih i kulturno-historijskih potencijala za razvoj turizma u BiH te potrebu iniciranja saradnje na ovom planu između institucija.

Najavio je također i mogućnost iniciranja gradnju planinske kuće kakva je bila npr. prije 300 godina, a poručio je da organizacijom ovakvih skupova žele animirati sve nadležne institucije za razvoj turizma i očuvanje kulturne baštine. Skup je organiziran u suradnji s Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine,  Savezom za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja “Horizont 2024” i Udruženjem Centar za podršku demokracije i ekonomskog razvoja UCDER te Muzejom Sarajeva, čiji direktor Mirsad Avdić smatra da, s obzirom na trend u svijetu da se kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe stavlja u funkciju turizma, potrebno je mnogo više raditi na prezentaciji onoga što BiH posjeduje na tom planu.

Vezani članci

Leave a Reply