Nema informacija o opasnoj rajčici u BiH

Nema informacija o opasnoj rajčici u BiH

Službene kontrole hrane pri uvozu u BiH sprovode sanitarna inspekcija, odnosno inspekcija za hranu u sastavu entitetskih uprava za inspekcijske poslove i Inspektorata Brčko distrikta, navode iz Agencije.

Agenciju za sigurnost hrane BiH inspekcijska tijela nisu obavijestila da su pri uvozu u BiH zabilježeni slučajevi da je na gajbicama rajčice uveze iz Turske ispisano upozorenje da kora nije za ljudsku ishranu, rečeno je Srni iz ove agencije. Službene kontrole hrane pri uvozu u BiH sprovode sanitarna inspekcija, odnosno inspekcija za hranu u sastavu entitetskih uprava za inspekcijske poslove i Inspektorata Brčko distrikta, navode iz Agencije. “Osim toga, u BiH se provodi redovni godišnji program kontrole ostataka pesticida u i na hrani biljnog porijekla, a rezultati ovog programa dostupni su javnosti”, navodi se u saopštenju.

Srna piše kako se u medijima u Srbiji pojavila informacija da je na gajbicama rajčice uveze iz Turske ispisano upozorenje da kora nije za ljudsku ishranu, ali da je ipak stavljen u promet na beogradskim tezgama.

Vezani članci

Leave a Reply