U Trstu se formira Transportna zajednica zapadnog Balkana

U Trstu se formira Transportna zajednica zapadnog Balkana

Jedan od dva važna dokumenta koji će se naći pred sudionicima Samita o zapadnom Balkanu u Trstu, 12. srpnja, pored Akcionog plana za ekonomsku suradnju, bit će osnivanje Transportne zajednice zapadnog Balkana u kojoj će se naći zemlje iz čekaonice za ulazak u EU (Crna Gora, Srbija, Albanija, Makedonija, BiH), kao i Priština.

Cilj je jedinstveno tržište transportne infrastrukture, kopnenog, riječnog i pomorskog prometa između država zapadnog Balkana i EU.

U Bruxellesu se nadaju da će u srpnju ona biti osnovana i usklađena s regulativama EU. Sve članice su stavile svoj potpis na inicijativu za osnivanje ove zajednice, osim Prištine, a u Bruxellesu je zaključeno da Ustav Makedonije – još jedne zemlje čiji se paraf čekao – dozvoljava i izravno potpisivanje ugovora bez prethodnog parafiranja tako da to može biti učinjeno u Trstu, prenose agencije.

Direktor Transportne organizacije jugoistočne Europe (SEETO) Dejan Lasica kaže da je SEETO regionalno tijelo čiji će se status promijeniti i tim dokumentom podići na viši nivo multilateralnog ugovora.

Prema njegovim riječima Transportna zajednica će raditi isto što i SEETO do sada – rad na projektima, preporuke za proširenje mreže, suradnja na graničnim prijelazima, harmonizacija direktiva i slično. Također, kazao je da članice ostaju iste kao u SEETO – šest plus Europska komisija, prenosi Tanjug.

“Mijenja se financiranje i ubuduće će Europska komisija doprinositi 85 posto, a 15 posto dolazit će od strane zemalja regije”, objasnio je Lasica dodajući da će Transportna zajednica biti osnovana po uzoru na Energetsku zajednicu, čije je sjedište u Beču.

Za sada, kako je dodao, nije riješeno pitanje sjedišta Transportne zajednice, ali postoje težnje da ono bude u Beogradu.

“Poslije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ovo je jedan od najvažnijih sporazuma koji će biti potpisan u vezi regije”, rekao je Lasica. Svih šest država time ujedno usvaja pravne tekovine EU na ovom polju, što je i njihova obveza u pristupnim pregovorima.

Vezani članci

Leave a Reply