​Vlada FBiH osniva novu tvornica oružja

​Vlada FBiH osniva novu tvornica oružja

Sve je spremno za početak rada nove tvornice oružja koju osniva Vlada Federacije BiH. Kako piše Dnevni avaz, do kraja ovog mjeseca u novu kompaniju za proizvodnju naoružanja i vojne opreme bit će uloženo oko 30 milijuna maraka, te zaposleno i do 250 radnika.

Tko su suvlasnici?

Sjedište firme bit će u krugu „Pretisa“ u Vogošći, a suvlasnici, koji ulažu novac bit će giganti namjenske industrije, „Igman” iz Konjica, „Unis Ginex“, „Pretis“ i „Unis Group“.

Ovu informaciju potvrdio je Nermin Džindić (SBB), federalni ministar energije, industrije i rudarstva, kazavši da je već u pripremi i dokumentacija za registraciju firme.

– Procedura u vezi s registracijom bit će završena do kraja godine, a već do sredine siječnja bit će formiran i menadžment kako bi se počelo s radom – kaže Džindić.

Poslovna tajna

Ministar pojašnjava da je odlučeno da sjedište bude u Vogošći, jer „Pretis“ ima sale koje će ustupiti na korištenje. No, o tome koju će vrstu naoružanja ova firma proizvoditi Džindić ne može govoriti jer je to poslovna tajna.

– Ništa još ne možemo otkrivati u javnosti, ali sve je uglavnom definirano i sve se zna. Studija je također urađena. To će biti nešto što nedostaje namjenskoj industriji, ali dok se uprava ne formira, o detaljima ne mogu govoriti – navodi Džindić.

Deveta državna kompanija iz oblasti namjenske industrije u FBiH

Ovo će biti deveta državna od ukupno 14 kompanija u okviru namjenske industrije Federacije, sektora koji iz godine u godinu bilježi odlične rezultate u poslovanju.

– Za početak očekujemo da će biti zaposleno 100 radnika, a nakon toga i još 150. Bit će to jedna ozbiljna firma – ističe ministar Džindić.

Vezani članci

Leave a Reply