Apple razočarao prodajom iPhone X

Apple razočarao prodajom iPhone X

Apple unatoč silnim uspjesima ipak zna pogriješiti, a pokazalo se to s iPhone X, čija je prodaja preko blagdana propustila ispuniti očekivanja pa su analitičari korigirali prognoze i za prvi kvartal 2018. godine naveli brojku od između 25 i 35 milijuna po pitanju isporuka tog luksuznog pametnog telefona.

To je za desetak milijuna slabije no prognoze uoči blagdanskog razdoblja, pod što se misli na kraj studenog i većinu prosinca. Brojka varira jer analitičari barataju njima drugačije pa tako Sinolink Securities tvrdi da će umjesto 45 milijuna u prvom kvartalu 2018. biti isporučeno 35 milijuna iPhone X.

S druge strane, JL Warren Capital smanjio je procjenu s 30 na 25 milijuna iPhonea X navodeći pritom smanjene narudžbe kod nekih dobavljača dijelova. Oni u pojašnjenju također navode visoku cijenu i dodaju kako u novom iPhoneu nedostaje zanimljivih tehnoloških inovacija. Također ističu da niti velik početni interes i snažna marketinška kampanja nisu uspjele usporiti pad potražnje.

Apple je za zadnji ovogodišnji kvartal predvidio prihode u rasponu od 84 do 87 milijardi američkih dolara što predstavlja rast od 11 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Budući da iPhone čini dvije trećine Appleovih prihoda, očito je da kompanija očekuje značajan rast prodaje u tom segmentu. Za razliku od navedenih procjena analitičara, Apple i za početak sljedeće kalendarske godine očekuje osjetan rast broja isporuka i to za gotovo 30 posto u odnosu na isto razdoblje 2017.

Ipak, tržište se ne vodi procjenama same kompanije već onima analitičara pa su zbog toga dionice Applea nakon korekcije prognoza pale za 2,6 posto na 170,49 dolara, što remeti plan o prelasku granice od bilijun dolara vrijednosti kompanije, što bi bio povijesni uspjeh, dosad nezabilježen.

Ali, to će sad biti po strani, treba pronaći način kako isporučiti iPhone X modele u mjeri koja se očekivala tijekom svih onih optimističnih najava otprije dva mjeseca.

Vezani članci

Leave a Reply