Bitcoin: ‘Zlatna koka’ ili vrijednost nula?

Bitcoin: ‘Zlatna koka’ ili vrijednost nula?

Kriptovaluta posljednjih je tjedana napravila pravi ‘boom’ na tržištu i privukla brojne investitore koji su valuti dali zamah ali i uzburkali vode na tržištu. Jedan od investitora Michael Novogratz odgodio je planove da lansira 500 milijuna dolara ‘težak’ Bitcoin hedge-fond, prenosi poslovni.hr.

– Nisu nam se svidjeli uvjeti na tržištu – kazao je Novogratz za Bloomberg, i dodao kako želi ponovno procijeniti planirane poteze.

Novogratz svakako nije jedini koji se povlači nakon što je ‘Bitcoin’ manija zavladala tržištem, pa ubrzo doživjela brojne kontroverze i padove koji upućuju na mogućnost umjetnog tržišnog balona, spremnog puknuti svakog trena.

Međunarodni regulatori tržišta upozorili su potencijalne investitore Bitcoina na sigurnosni rizik, piše International Business Times. Treba spomenuti kako valuta nije samo nestabilna nego je podložna hakiranju i pranju novca. Velike se transakcije podižu anonimno pa nje isključena ni financijska potpora terorizmu.

No što je zapravo Bitcoin i je li pametno ulagati u kriptovalute?

Čini se kako ekonomisti nisu suglasni oko prave vrijednosti Bitcoina. James Faucette za Business Insider komentirao je kako bi vrijednost zapravo mogla biti – 0 dolara. Prema Faucettu Bitcoin se ne može smatrati valutom, a njegova vrijednost nije mjerljiva, poput primjerice zlata koji oscilira putem ponude i potražnje, jer postoji samo u virtualnom prostoru. Također, platna mreža ne postoji i ne naplaćuje se naknada za transakciju.

– Ako nitko ne prihvati ovu tehnologiju plaćanja, vrijednost je tada – nula (!) – zaključuje Faucette.

Vezani članci

Leave a Reply