Bivši direktor Facebooka: ‘Social networking će uništiti društvo!’

Bivši direktor Facebooka: ‘Social networking će uništiti društvo!’

„Društvene mreže treba okončati,“ izjavio je nekadašnji dopresjednik Facebooka, Chamath Palihapitiya, tijekom predavanja na američkom Stanfordu. Kanadski poduzetnik vrlo se negativno osvrnuo na funkcioniranje i utjecaj društvenih platformi na svijet u kojem je postalo važno jedino da nas obasipaju lajkovima, srcima i komentarima.

Palihapitiya je za Marka Zuckerberga radio od 2005. do 2011. godine. „Osjećam ogromnu krivicu zbog poticanja razvitka Facebooka. Istinu i prave vrijednosti zamijenili smo društvenim mrežama. Sve se svodi na lažnu i krhku popularnost,“ rekao je 41-godišnjak.

Nakon šest godina u Facebooku, shvatio je stvarnu opasnost društvenih mreža

Social networking učinio nas je „praznima iznutra“, a alati koje smo stvorili rastavljaju društveno tkivo i način na koji društvo funkcionira. Također tvrdi da na Internetu nema dovoljno suradnje i konstruktivne komunikacije, ali je zato pun neistina i dezinformacija.

„Sada smo u stvarno gadnoj situaciji. Ovo nije samo američki ili ruski problem; radi se o problemu globalnih razmjera. Društvene mreže prijete uništenju društva,“ dodao je Palihapitiya.

Jesu li nam takve mreže doista potrebne?

Doista, teško ćemo se sjetiti nekog od naših vršnjaka koji nije ni na jednoj društvenoj mreži. Facebook, Instagram i Twitter više nisu trend – postali su potreba. A što ih više koristimo, to su nam manje korisni.

„Svojoj djeci sam zabranio društvene mreže. Osobno koristim Facebook što manje je moguće,“ zaključio je uspješan poduzetnik.

Njegov cijeli govor pogledajte ovdje:

Vezani članci

Leave a Reply