Carlos Slim zaradio 3,5 puta na kupovini New York Timesa

Carlos Slim zaradio 3,5 puta na kupovini New York Timesa

Meksikanski milijarder Carlos Slim još je jednom dokazao kako ima “dobar nos” za ulaganja. Prema navodima Financial Times-a, telekomunikacijski mogul prodao je polovicu svog udjela u američkom dnevnom listu New York Times uzevši, prema svemu sudeći, sasvim lijepu dobit. Podsjetimo, Slim je donedavno posjedovao 17 posto dionica uglednog američkog lista, a dioničar je postao prije 10 godina.

Prve dionice New York Timesa kupio je 2008. godine stekavši 6,4 posto udjela. Godinu dana kasnije ulaže dodatnih 250 milijuna dolara kroz kredit toj medijskoj grupaciji koju je – kao i većinu tiskanih medija – snažno pogodio pad oglašivačkih prihoda zbog globalne ekonomske krize. Kredit mu je pružao pravo na opciju da kupi dionice New York Timesa, a to je pravo Slim i iskoristio 2015. godine udvostručivši svoj udio.

Slim je ostvario sasvim lijep profit. Još u veljači 2009. godine dionica je vrijedila četiri dolara, a danas iznosi gotovo 19 dolara. Samo ove godine cijena je skočila 40 posto. Ipak, koliko je Slim zaradio nije želio otkriti.

Transakcija je zamišljena na način da novoosnovana fondacija otkupi dionice od Slima za 250 milijuna dolara, ali u obliku konvertibilnih trogodišnjih obveznica koje dospijevaju u prosincu 2020. godine. Prema navodima Bloomberga, na taj će način Slim ostvariti poreznu olakšicu. Inače, ovo nije prvi put da je Slim dobro zaradio kupujući imovinu koju je u tom trenutku rijetko tko želio.

Vezani članci

Leave a Reply