Disneyevo preuzimanje 21st Century Fox ozbiljno uzdrmao filmsko tržište

Disneyevo preuzimanje 21st Century Fox ozbiljno uzdrmao filmsko tržište

Disney je najavom o preuzimanju 21st Century Fox uistinu uzdrmao tržište i izazvao kritike zbog monopola na filmskom tržištu, ali hoće li uspjeti u poslu odlučit će regulatorne agencije Sjedinjenih Američkih Država. Ali, ako uspije u naumu, Disney će postati najveći filmski studio, s najviše prihoda i prostora za napredak.

Otkako je Hollywooda, među najvećem studijima jesu Walt Disney Studios kao i 20th (danas 21st) Century Fox. Spajanjem u jedno, dobiva se uistinu mnogo jer sad će kroz Disneyjev studio prolaziti serijal Ratova zvijezda, sve što načini Pixar, ali i Marvel… Riječ je o desecima milijardi američkih dolara prihoda samo od (animiranih) filmova! Dakle, ono što je 1998. predviđeno u Simpsonsima, postala je istina. Odnosno, postat će kad regulatori daju zeleno svjetlo za posao.

Ako se to dogodi, slika šest najvećih holivudskih filmskih studija pretvorit će se u njih i izgledat će ponešto drugačije po pitanju udjela na tržištu jer uz 15,38 posto, koliko trenutno ima Disney, pridodat će se 12,75 posto koliko ima 21st Century Fox, što je ukupno 28,13 posto udjela.

Na drugom mjestu jest Warner Bros., kojeg je odlučio preuzeti AT&T i čeka odobrenje regulatora, s 15,36 posto udjela. Sony/Columbia Pictures ima 12,22 posto udjela, Universal Pictures čiji je vlasnik Comcast čin 11,49 posto i Viacomov Paramount Pictures čini 10,89 posto.

Pozitivna strana priče jest u tome što se Disney bar oduvijek nalazi na filmskom tržištu, a ostatak društva su ipak “došljaci”, što se posebno odnosi na telekomunikacijske gigante čije prisustvo u vrijeme streaminga video sadržaja na ovom tržištu nije slučajnost.

Vezani članci

Leave a Reply