Iz ove tvornice svaki dan po jedan šleper ode na europsko tržište

Iz ove tvornice svaki dan po jedan šleper ode na europsko tržište

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković posjetio je novootvoreni pogon poduzeća “Napco” u Brezičanima kod Prijedora. U pogonu se proizvodi pločasti namještaj, odnosno “box spring” kreveti, a riječ je o nizozemskoj kompaniji koja je proizvodnju u BiH počela 2011. godine u Petrovu, gdje zapošljava više od 400 radnika i najveći je izvoznik na području te općine.

“Pogon u Prijedoru dio je planskog proširenja proizvodnje i već je posao dobilo 50 radnika, a plan im je da prime još oko 250 radnika u budućem razvojnom ciklusu, s obzirom da je roba koju proizvode jako tražena i dnevno odavde ode šleper robe na europsko tržište“, rekao je Đaković novinarima.

On je dodao da gradska uprava podržava sve, pa i ovog investitora koji zapošljava i ima korektan odnos prema radnicima, te da će pokušati da pomogne kako bi bila snižena cijena zakupnine poslovnog prostora gdje je pogon smješten.

Direktor i vlasnik kompanije “Napco” Denis Kornelisen izjavio je novinarima da je u BiH došao 2010. godine i da u Prijedoru namjerava da proširi proizvodnju i primi novu kvalificranu radnu snagu.

“U Prijedor sam došao zbog povoljne poslovne klime i u planu nam je da proizvodimo tri šlepera robe dnevno na tržište Nizozemske, Njemačke i Austrije a plan realizacije ove poslovne ideje je najkasnije juli iduće godine“, rekao je Kornelisen.

Direktor Agencije za lokalni ekonomski razvoj “Preda-PD” Mišo Reljić potvrdio je da je ovo 16. strani investitor koji je otvorio proizvodni pogon na području Prijedora.

“Jako nam je značajno da ovakve tvornice dolaze, pogotovo ova koja radi u drvnom sektoru i zaposliće 300 radnika, koliko sva ostala poduzeća u ovom sektoru zapošljavaju”, rekao je Reljić.

On je dodao da “Preda-PD” radi na tome da u Prijedoru bude otvorena tvornica peleta koja bi zaposlila oko 50 radnika, kao i tvornica u metalskom sektoru sa planom zapošljavanja još oko 300 radnika.

“Najvažnije je da smo prestali da pričamo da imamo jeftinu radnu snagu, jer smo od 2014. godine pokrenuli niz aktivnosti i procesa koji su vezani za obrazovni sistem i uložili smo oko milijun KM uz pomoć donatora za opremanje kabineta za obuku radnika tako da možemo govoriti samo o dobro obučenoj radnoj snazi koja se nudi investitorima u Prijedoru“, rekao je Reljić. (Srna)

Vezani članci

Leave a Reply