Je li Litecoin kriptovaluta budućnosti?

Je li Litecoin kriptovaluta budućnosti?

Bitcoin nije jedina kriptovaluta vrijedna pažnje. Iako je njegova vrijednost trenutno najveća (16 845 dolara), tzv. litecoin je u 2017. godini također zabilježio ogroman rast, veći čak i od bitcoina i trenutno je četvrta kriptovaluta po vrijednosti u svijetu, uz bitcoin, ethereum i ripple.

Vrijednost jednog litecoina iznosi 320 dolara, ali je od početka ove godine njegova vrijednost porasla čak 7.291%, dok je vrijednost bitcoina porasla 1.731%, što je čak četiri puta veći rast, piše Zimo.hr.

Litecoin – “srebrna” verzija bitcoina

Umjesto deset minuta, koliko je potrebno za izvršenje transakcije bitcoinom, litecoin transakcija traje samo dvije i pol minute.

Osim brže transakcije, tvorac litecoina Charles Lee, (bivši Googleov inženjer) učetverostručio je maksimalan broj litecoina koji se mogu izrudariti. Primjerice, maksimalan broj bitcoina koji se može izrudariti je 21 milijun, dok taj broj kod litecoina iznosi 84 milijuna. Ukupna vrijednost litecoina na tržištu trenutno iznosi 18 milijardi, dok je ta vrijednost kod bitcoina ogromnih 291 milijardi dolara.

Moja vizija oduvijek je bila da litecoin nadopunjuje bitcoin, a ne da se s njim natječe. Bitcoin se može koristiti za prebacivanje milijuna dolara između banaka, za kupovinu kuća i automobila. Litecoin je namijenjen za kupovinu jeftinijih stvari, izjavio je Charles Lee.

Lee je u priču s bitcoinima prvi put ušao 2011. godine, a ubrzo nakon toga lansirao je litecoin. Bio je to izgovor da naučim kod bitcoina. Odlučio sam kreirati novu kriptovalutu koja bi bila bolja od većine postojećih, dodao je Charles.

Ozbiljnije u cijelu priču s litecoinima ušao je početkom ove godine. Tijekom ljeta je na Twitteru objavio da s litecoinom planira izaći iz Coinbase, mjenjačnice za kriptovalute.

Jedan od glavnih razloga zašto je litecoin opstao i zašto nije propao kao velik broj drugih sličnih coina je drugačiji način rudarenja. Naime, rudarenje litecoina zahtijeva opremu koja je rasprostanjenija i dostupnija, za razliku od bitcoina koji zahtijeva SHA-256 hashing algoritam, kojem treba ASIC mikročip tehnologija, dok litecoin koristi Scrypt algoritam.

S obzirom na to da Scrpyt zahtijeva veću količinu memorije, većina proizvođača ASIC mikročipova nije razvijala odgovarajuću tehnologiju. Umjesto toga, Litecoin se najčešće rudari pomoću grafičkih kartica. Dobra stvar je da kompanije poput Zeus and Flower Technology na tržište polako izbacuju ASIC mikročipove koji su namijenjeni Scryptu.

Zarada od litecoina
Nesigurnost kriptovaluta njihov je najveći problem. Cijene mogu skakati i padati iz sata u sat pa nitko sa sigurnošću ne može prognozirati njihovu budućnost.

Litecoin bi, baš poput bitcoina, mogao doživjeti sličnu sudbinu i sa trenutne vrijednosti od oko 320 dolara, skočiti na 3 000 i više dolara. To znači da je sada idealno vrijeme za ulaganje u ovu kriptovalutu, ali nažalost, nitko sa sigurnošću ne može reći što će dogoditi u idućih nekoliko mjeseci.

Vezani članci

Leave a Reply