Kralj osiguranja traži odštetu od Agrokora

Kralj osiguranja traži odštetu od Agrokora

Kreditna banka Zagreb (KBZ) zatražila je od uprava PIK-a Vinkovci, Vupika i Zvijezde sazivanje glavnih skupština, radi postavljanja zahtjeva za naknadu štete koju je tim firmama izazvao Agrokor.
KBZ je dio poslovne grupacije Dubravka Grgića, Hercegovca koji drži najveći udio na tržištu osiguranja u Hrvatskoj i BiH (kroz koncern Agram). Grgić je putem repo ugovora postao manjinski dioničar nekoliko Agrokorovih kompanija.

S obzirom na to da je vanredna uprava u nacrtu nagodbe najavila stvaranja novog Agrokora i brisanje kapitala manjinskih dioničara Grgić je krenuo u pravnu bitku kako bi zaštitio ulaganje svog koncerna, ali i ostalih malih dioničara, piše hrvatski Tportal.

KBZ zahtjev temelji na nalozima svojih klijenata koji su vlasnici 6,85 posto dionica PIK-a Vinkovci, 9,67 posto dionica Vupika i 13,06 posto dionica Zvijezde. Pri tome traži da se na dnevni red uvrste odluke o postavljanju zahtjeva za naknadu štete koju je tim društvima izazvao Agrokor.

Za PIK Vinkovce taj je iznos do maksimalno 20,03 milijarde kuna, Vupik 19,6 milijardi kuna, a za Zvijezdu 24,03 milijarde.

KBZ traži i donošenje odluke o postavljanju zahtjeva za naknadu štete koju je PIK-u Vinkovci, Vupiku i Zvijezdi izazvala skupina osoba – Agrokor d.d., Knighthead Capital Investments S.a.r.l., Knighthead Capital Investments II S.a.r.l, Kala Investments S.a.r.l., Madison Pacific Trust Limited, do maksimalnog iznosa od 1,06 milijardi eura.

Radili u korist samo jednog dioničara
U obrazloženju svrhe i razloga sazivanja i održavanja glavne skupštine društva, banka navodi da je Agrokor d.d., kao najveći pojedinačni dioničar, koristeći svoj utjecaj naveo uprave triju društava da pristupe jamstvima za dugove Agrokora d.d. i povezanih društava koji su nastajali u razdoblju od 2013. do septembra 2016. godine.

Nadalje, uvidom u ugovor o najstarijem kreditu od 8. juna ove godine, navode iz banke, jasno je i da je u razdoblju od otvaranja postupka izvanredne uprave u Agrokoru d.d. i njegovim povezanim i ovisnim društvima nastavljeno korištenje utjecaja najvećeg pojedinačnog dioničara, ovaj puta s drugim osobama, i navođenje na poduzimanje radnji koje nisu u interesu PIK-a Vinkovci, Vupika i Zvijezde.

U tom dokumentu između ostalog stoji da tri društva bezuslovno i solidarno jamče da će, kad god Agrokor d.d. ne plati bilo koji iznos po dospijeću, odmah po zahtjevu platiti taj iznos kao da su glavni dužnici.

KBZ upozorava da su tri firme pristupile ugovoru o najstarijem kreditu kao jamci za Agrokor d.d. nad kojim je u tom trenutku bio aktualan postupak izvanredne uprave te da su takvim postupkom postali jamci kompaniji koja je u pravnom statusu samo jedan korak prije stečaja, pri tome pristajući založiti svu slobodnu imovinu i intelektualno vlasništvo, a sve ponovno samo za račun jednog dioničara.

Opravdano je za pretpostaviti kako su, koristeći svoj položaj kreditora Agrokora d.d., Knighthead Capital Investments S.a.r.l., Knighthead Capital Investments II S.a.r.l, Kala Investments S.a.r.l., Madison Pacific Trust Limited uslovljavali Agrokoru odobravanje kredita uspješnim korištenjem utjecaja na PIK Vinkovce, Vupik i Zvijezdu, zaključuju iz KBZ-a.

(Tportal / BiznisInfo)

Vezani članci

Leave a Reply