Kuvajt se hladi na plin, naftu će samo izvoziti

Kuvajt se hladi na plin, naftu će samo izvoziti

Naftom bogati Kuvajt je potpisao ugovor na 15 godina o uvozu tečnog prirodnog plina (LNG) sa kompanijom „Royal Dutch Shell“. Kuvajt želi naftu zamijeniti plinom na vlastitom tržištu, kako bi mu ostalo više nafte za izvoz.

Isporuke po ovom ugovoru će početi 2020. godine, piše Bloomberg, prenosi BiznisInfo.

Kuvajt razvija vlastitu proizvodnju prirodnog plina, ali u međuvremenu ima potrebu da osigura znatne količine ovog energenta. LNG će pomoći Kuvajtu da podmiri potrebe na domaćem tržištu, najviše za rad klima-uređaja tokom vrelih ljeta, i smanji potrošnju nafte.

Ugovor će pokriti dva do tri miliona metričkih tona LNG-a godišnje, rekla je osoba upoznata s ovim poslom koja nije identifikovana.

– Kuvaj trenutno najviše vlastitih potreba za energijom podmiruje iz nafte. Ovim ugovorom, dobit će LNG po cijeni nižoj od nafte, a to će mu odmogućiti da mu ostane više nafte za izvoz, kaže Robin Mills, izvršni direktor firme Qamar Energy iz Dubaija.

Osim toga, Kuvajt želi čistiju energiju kao što je prirodni gas kako bi reducirao i popravio kvalitet zraka.

Ovo pokazuje da je tečni (ukapljeni) plin sve traženiji energent. Njegova prednost nad običnim plinom je što ima mnogo manji volumen pa se može transportovati bez plinovoda, bilo gdje u svijetu, brodovima i kamionima.

Ruski Gazprom najavio je da će graditi prvu tvornicu LNG-a u BiH, u Zvorniku, što je investicija vrijedna 70 milijunaeura.

Vezani članci

Leave a Reply