Nekoliko gradova u BiH udiše najzagađeniji zrak u Europi

Nekoliko gradova u BiH udiše najzagađeniji zrak u Europi

Već treći dan nastavlja se stalni porast zagađujućih materija u zraku na mjernim mjestima. Najizražajnije je to u Tuzli, Živinicama, Sarajevu i Zenici. A i prema podacima Svjetskog tima za kontrolu kvalitete zraka građani tuzlanske regije od jutros udišu najzagađeniji zrak u Europi, gdje je indeks kvalitete zraka porastao na visokih 207. Od sutra se očekuju bolji uvjeti kvalitete zraka zbog promjene vremenskih prilika.

Kako javlja Federalna televizija, i ove zime bh. građani suočavaju se s visokom zagađenošću zraka. U Sarajevu i Zenici jučerašnji prosjek lebdećih čestica na mjernim stanicama bio je i do četiri puta iznad propisane granice. U Tuzli, Živinicama i Lukavacu danas su izmjerene opasno visoke koncentracije ugljičnog monoksida.

“Trenutno zabrinjava koncentracija ugljičnog monoksida u Tuzli, koja je jako visoka i jako nezdrava i to traje dvadesetak sati. Nadam se da će lokalno ministarstvo nešto pod hitno uraditi”, kaže Enis Omerčić, viši stručni suradnik u Sektoru životne sredine FHMZ-a.

Naš partner Adepto Company u svojoj ponudi ima uređaj za pročišćavanje zraka u domaćinstvima čiji je spektar upotrebe veoma širok. Više detalja na sljedećoj poveznici: http://www.adeptocompany.ba/uredjaj.php?id=5

 

U Udruženju Eko akcija tvrde da stanovnici udišu otrovan zrak, te da usprkos tome što u Federaciji imamo Zakon o zaštiti zraka, zakonsko okruženje je takvo da pogoduje zagađivačima i, kako ističu, institucijama koje ne rade svoj posao.

“Inspekcija je imala raciju na pijaci prije neki dan i naplaćeno je kazni oko 40.000 maraka u jednom danu, to je veći iznos nego što je Željezara u Zenici platila za deset godina”, navodi Anes Podić, koordinator projekta Eko akcija.

Liječnici upozoravaju da su u ovakvoj situaciji najugroženiji mladi, djeca i kronični bolesnici.

“Zagađen zrak dovodi do promjena u dišnom sustavu tako što oštećuje aparat koji je zadužen za izbacivanje štetnih materija”, ističe prim. dr. Teufik Hadžiosmanović, specijalist za plućne bolesti i TBC.

Pojačano zagađenje zraka nastavljeno je i u Tuzli. Nadležne ekološke ustanove apeliraju da problem budu hitno riješeni jer dok se odgovorni ne uhvate u koštac s tim, građani će i dalje trpjeti posljedice.

U idućim danima očekuje se promjena vremena koja bi, kada je riječ o zagađenju zraka, mogla dovesti do poboljšanja situacije.

Vezani članci

Leave a Reply