Njemačkoj nedostaje 1,1 milijuna radnika

Njemačkoj nedostaje 1,1 milijuna radnika

Procjenjuje se da Njemačkoj nedostaje 1,1 milijun kvalificiranih radnika. Njemačka ekonomija proživljava novi uzlet, a nedostatak mladih ljudi predstavlja ozbiljan problem visokoj potražnji, piše Srna navodeći kako kompanije zato panično traže radnike po čitavom svijetu, prenosi Bljesak.info.

Njemački poslodavci u trećem kvartalu ove godine suočili su se s najvećim nedostatkom adekvatne radne snage do sada, prenosi portal Poslovni dnevnik. Središnji zavod za zapošljavanje napravio je popis od približno 110 različitih zanimanja gdje je nestašica najevidentnija. U tu kategoriju spadaju zanimanja kao što su inženjeri, IT stručnjaci, liječnici i zdravstveni radnici, trgovci, te različita zanatska zanimanja.

Njemački zdravstveni sustav najviše potražuje doktore, medicinske sestre, terapeute i farmaceute. Traženi su i vodoinstalateri, monteri klima-uređaja, sanitarni radnici, moleri, krovopokrivači i fasaderi. I u turizmu situacija s nedostatkom radne snage nije ništa bolja. U tom sektoru najviše se traže radnici svih struka za rad u hotelima i restoranima. Napominje se da je potrebno osnovno znanje njemačkog jezika, jer se u protivnom mnogo teže pronađe posao.

Vezani članci

Leave a Reply