Oskarovac odlazi u mirovinu: Voli motocikle, talentirani je slikar, dobar boksač, a zna i šivati

Oskarovac odlazi u mirovinu: Voli motocikle, talentirani je slikar, dobar boksač, a zna i šivati

Obožavaju ga i redatelji, ali i kazališna i filmska publika. No, izgleda da je snimio svoj posljednji film – “Fantomsko vlakno” u kojem je kreator. Uz njega, samo još Marlon Brando i Jack Nicholson imaju po tri Oscara, a smiješi mu se i četvrti za zadnji film.

On posjeduje ono što svaki hollywoodski glumac priželjkuje – talent. I ima ono što svaki engleski glumac želi – izgled. Tako je jednom netko opisao Daniela Day-Lewisa, 60-godišnjeg englesko-irskog glumca, jedinog uz Marlona Branda i Jacka Nicholsona koji je u karijeri osvojio čak tri Oscara.

Nominacija za Zlatni globus

A po svemu sudeći, smiješi mu se i četvrti za film Paula Thomasa Andersona “Phantom Thread” (Fantomsko vlakno) u kojem glumi Jeremiaha Woodcocka, sredovječnog kreatora i zvijezdu modnih krugova poslijeratnog Londona, velikog perfekcionista čiju posvećenost radu naruši ljubav prema mlađahnoj konobarici koja mu postaje i ljubavnica i muza. Za tu je ulogu, naime, zaradio nominaciju za Zlatni globus, što je u većini slučajeva samo putokaz za Oscar, a Daniel Day-Lewis i prvi je britanski glumac koji je to prestižno priznanje dobio za glavnu mušku ulogu – 1989., kada je maestralno oslikao lik irskog slikara i pisca Christyja Browna oboljelog od cerebralne paralize u filmu “Moje lijevo stopalo”. Nakon njega zlatni su kipić osvojili njegovi zemljaci Jeremy Irons (1991. za “Obrat sreće”) i Anthony Hopkins (1992. “Kad jaganjci utihnu”), a Day-Lewis ponovo je slavio 2008. za Andersonov film “Bit će krvi” te 2012. za Spielbergov “Lincoln”. No, vijest koja je uzdrmala filmski svijet i rastužila tisuće njegovih obožavatelja ne tiče se novih uspjeha, jer Daniel Day-Lewis objavio je da je odlučio otići u mirovinu. I prestati glumiti. – Još ne znam zašto, jednostavno se tako nešto dogodilo u meni. Ne želim da se ovaj film povezuje s mojom odlukom da prestanem biti glumac jer se to jednostavno dogodilo tijekom snimanja: u meni se odjednom nakupila neka tuga. Godinama sam odbijao koristiti preofucanu riječ umjetnik, ali, eto, u meni se rodila umjetnička odgovornost. Moram vjerovati u vrijednost onoga što radim, moj posao mora biti životan, čak i neodoljiv. I kada je publika vjerovala u to, meni je bilo dovoljno. Ali sada više nije, poprilično filozofski objasnio je glumac u intervjuu za W Magazine.

Da je to njegova konačna odluka, uvjereni su svi. Slavni je glumac poznat kao osoba vrlo izbirljiva u ulogama. Primjerice, odbio je ulogu u filmu “Philadelphia”, za koju je kasnije Tom Hanks osvojio Oscara. Poznati su i njegovi nepoljuljani stavovi i odluke, tako je 1989. pobjegao je s pozornice dok je glumio Hamleta u Nacionalnom teatru u Londonu i više se nikada nije vratio kazališnom radu – a sve to zato što je navodno ugledao duh pokojnog oca. A baš to ljeto 1989. imala ga je prilike kao Hamleta gledati i hrvatska kazališna publika, jer ta je predstava gostovala na Dubrovačkim ljetnim igrama. Prijatelji i bliski kolege šale se da sada može postati modni kreator, s obzirom na to da je za ulogu u “Fantomskom vlaknu” naučio šivati i krojiti. Štoviše, iskoristio je za model i suprugu, redateljicu Rebeccu Miller po čijim je mjerama skrojio i sašio svilenu ružičastu haljinu koju je dizajnirao Balenciaga, a ona ju je i odjenula za jedan prijam. Daniel je jedan od talentiranih glumaca koji su vrlo daroviti s rukama, nevoljko daju intervjue i strastveno su predani svojim ulogama. U rodnom Londonu prije upisa na glumačku akademiju učio je za drvodjelju jer je želio postati dizajner namještaja, što je samo jedna od njegovih strasti: za suprugu je napisao komediju, talentiran je slikar, jako dobar boksač (svladao boksanje za ulogu) i veliki je obožavatelj (i član) MotoGP-a, natjecateljskog turnira u motociklizmu. Nedavno je doživio i prometnu nesreću u kojoj je nakon sudara s vozilom hitne pomoći koja je prošla kroz crveno svjetlo slomio desnu ruku. Nestrpljiv po prirodi, sam je uklonio gips uz pomoć dva odvijača i noža za kruh.

Lik iz paralelnog svemira

– Uloga mi mora imati mrvicu tajnovitosti i misterije, mora me intrigirati do te mjere da moj život i život lika koji tumačim izgledaju kao dva paralelna svemira. I, naravno, vodim se znatiželjom i željom za otkrivanjem kako bi izgledao taj drugi život, pogotovo kada mi se pruži prilika da nakratko budem netko drugi – otkrio je u jednom od rijetkih intervjua način na koji bira uloge. Daniel Day-Lewis nije rekao što će raditi u mirovini. Sigurno će već pronaći neku novu vještinu koja će ga zaintrigirati…

Vezani članci

Leave a Reply