Zašto se bebe smiju?

Zašto se bebe smiju?

Roditelji najčešće znaju kako lako nasmijati svoje mališane, ali ponekad se pitamo zašto se bebe smiju kada im stavimo krpu na glavu, sakrijemo lice dlanovima pa ga otkrijemo ili pravimo grimase.

To pitanje zainteresiralo je dr. Caspera Addymana, znanstvenika Centra za moždani i kognitivni razvoj londonskog Sveučilišta Birkbeck. On je proveo dosad najveće istraživanje o smijehu beba kako bi utvrdio što bebe nasmijava i zašto se smiju, piše Daily Mail.

“Razumijevanje beba nam pomaže da razumijemo i odrasle”, smatra Addyman. “Bebe su mali znanstvenici. One otkrivaju svijet i mi, zahvaljujući njima, možemo otkriti mnogo toga.”

Addyman je okončao svoju bankarsku karijeru, završio psihologiju i samostalno financirao istraživanje. Osmislio je detaljnu anketu za roditelje i zamolio ih da mu pošalju snimke i pisane izvještaje o tome što sve nasmijava njihovu djecu. Javilo mu se čak 1.400 roditelja iz 25 država, koji su odgovorili na pitanja o dobu dana u kojem se bebe najviše smiju i o igračkama koje su im najkomičnije.

“Trenutno radimo na izradi upitnika kojim bi se trebala utvrditi veza između mirnijeg temperamenta i izrazito veselih beba”, istaknuo je.

Rezultati dosadašnjih analiza pokazali su da se, suprotno ustaljenom mišljenju, bebe smiju vrlo rano. “Devedeset posto beba nasmijalo se već u prva dva mjeseca života, a neki su nam roditelji otkrili da su se njihova djeca smijala već u prvim tjednima”, ispričao je Addyman te dodao da postoje slučajevi u kojima se beba uopće nije nasmijala u prvoj godini života. Barem ih nitko nije vidio. “To nam pokazuje da bebe imaju jak temperament koji se pokazuje od samog rođenja”, rekao je.

Zanimljivo je da se dječaci smiju nešto više od djevojčica, odnosno da se neke bebe muškog pola smiju i do 50 puta dnevno, dok djevojčice nisu prešle broj 37. “Nije naročito važno što radite, već je činjenica da ste pored nje dovoljna da se vaša beba osjeti sretno”, objašnjava on. “Zanimljivo je da se roditelji igraju s njima instinktivno. Bebe, na neki neobjašnjiv način, tjeraju odrasle da se glupiraju. To ih nasmijava, ali i je i važan dio povezivanja”, istaknuo je.

U prvoj su godini života smijeh i suze bebin glavni način komunikacije. “Plač je znak da dijete želi neku promjenu, a osmijeh i smijeh – suprotno. Traže da nastavite činiti to što upravo činite”, rekao je Addyman.

Vezani članci

Leave a Reply