Đurđević: Podsticati zajedničko ulaganje Srbije i BiH

Đurđević: Podsticati zajedničko ulaganje Srbije i BiH

Ekonomska saradnja između Srbije i BiH napreduje, a u prethodne dvije godine rastao je i uvoz i izvoz – u 2017. godini razmjena je bila 1,7 milijardi eura, od toga 1,2 milijarde je bio srpski izvoz.

O novim investicijama na 30.000 kvadratnih metara na Sajmu privrede u Mostaru će naredne nedjelje razgovarati privrednici iz čitavog regiona, a Srbija kao zemlja partner, predstaviće svoje kulturno-umjetničke i turističke potencijale, prenio je Tanjug.

– To je ono što mi promovišemo, da li možemo neke dvije-tri kompanije iz određene oblasti gdje nismo konkurencija, a da smo možda kompatibilni da podstičemo, da zajednički ulažemo – rekao je Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije.

Privrednici i stručnjaci ocjenjuju da ima mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje, a Đurđević ocjenjuje da treba riješiti pitanje necarinskih barijera i poboljšati infrastrukturu.

– Kada imate konkretne proizvode, koji podliježu restriktivnim mjerama tipa fitosanitarne procedure, kontrole, koje često nisu usaglašene. Imamo problem i sa nerazvijenom infrastrukturom, prije svega putnom mrežom – rekao je Đurđević.

Gotovo 60 kompanija iz Srbije predstaviće od 11. do 14. aprila svoje proizvode i usluge na 21. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru.

Vezani članci

Leave a Reply