Facebook: ugroženi su podaci svih korisnika

Facebook: ugroženi su podaci svih korisnika

Facebook je objavio kako su podaci svih korisnika, njih dvije milijarde, mogli biti izloženi nedozvoljenim praksama prikupljanja podataka. Sada su, kažu, uklonili opciju pretraživanja korisnika po brojevima telefona i e-mailovima.

“Uzimajući u obzir sofisticiranost i razmjere aktivnosti kojima smo svjedočili, vjerujemo kako je bilo moguće doći do podataka praktički svih korisnika tim putem. Zato smo sada onemogućili tu opciju”, izjavili su iz Facebooka. Također su obznanili kako je tvrtka Cambridge Analytica mogla doći do podataka o 87 milijuna korisničkih računa, mahom onih iz SAD-a.

Nakon prvog priznanja o mogućim razmjerima curenja podataka u slučaju Cambridge Analytice oglasio se i generalni direktor najveće društvene mreže na svijetu Mark Zuckerberg. On je u konferencijskom pozivu s novinarima rekao kako tvrtka nije dovoljno uzela u obzir njihovu odgovornost te priznao da je to bila njihova, točnije njegova, pogreška. Dodao je kako proširuju istragu o razmjerima njihove odgovornosti za curenje podataka.

Iz Facebooka su najavili kako će od 9. travnja u vrhu News Feeda ljudi čiji su podaci mogli biti podijeljeni s Cambridge Analyticom, biti istaknuta obavijest. Problem je u tomu što i dalje ne znaju ima li spomenuta britanska kompanija i dalje podatke o korisnicima.

Zuckerberg kaže kako ne može biti siguran ima li i koliko podataka Cambridge Analytica u ovom trenutku. “Nećemo saznati koliko je točno korisničkih podataka upotrijebljeno u loše svrhe, ali ono što možemo učiniti je što više otežati ovakvu praksu u budućnosti”, dodao je Zuckerberg i zaključio kako vjeruje da će moći detektirati većinu nepoželjnih aktivnosti koja se dogodila u slučaju Cambridge Analytice.

Vezani članci

Leave a Reply