Njemačkoj nedostaje čak 17.000 njegovatelja

Njemačkoj nedostaje čak 17.000 njegovatelja

Novi ministar zdravstva Jens Spahn (Kršćansko-demokratska unija CDU) drastičan manjak njegovatelja u Njemačkoj želi ublažiti pojačanim uvozom radnika iz zemalja Europske unije, piše dnevnik Rheinische Post, a kako u nedjelju prenose njemački mediji. ”U Njemačkoj već sad nedostaje preko 17.000 djelatnika u sektoru tuđe njege. I mi ćemo zato intenzivno vrbovati, pored pokušaja ponovnog aktiviranja domaćih snaga, intenzivno tražiti i njegovatelje iz europskog susjedstva. U Europskoj uniji je na snazi pravilo slobodnog kretanja radne snage”, rekao je Spahn za Rheinische Post.

On je najavio i ubrzano priznanje diploma i stručnih svjedodžbi iz inozemstva, prenosi Hina. ”Koji put traje mjesecima i godinama prije nego što liječnicima i njegovateljima koji su već ovdje i koji mogu prionuti na posao budu priznate diplome”, rekao je Spahn i najavio da će se ovaj problem u suradnji sa saveznim pokrajinama, u čijoj nadležnosti leži priznavanje diploma, ubrzano rješavati. Političar Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i stručnjak za zdravstvo Karl Lauterbach predbacio je Spahnu da svojom politikom želi oslabiti EU partnere.

”Mi ne bismo smjeli pokupovati drugim zemljama njihove njegovatelje kojih i sada tamo već nedostaje”, poručio je Lauterbach koalicijskom partneru Spahnu. Spahn je nakon kritika preko Twittera objasnio kako je pojačan uvoz njegovatelja iz ostalih EU zemalja samo jedan od mehanizama u procesu rješavanja problema drastičnog manjka njegovatelja u Njemačkoj. Jedan od važnijih elementa, kako stoji i u demokršćansko-socijaldemokratskom koalicijskom ugovoru, jesu i programi kojima bi se zanimanje njegovatelja učinilo atraktivnijim između ostalog i povećanjem plaća.

Dnevnik Passauer Neue Presse javlja kako je glavni problem slabijeg plaćanja činjenica da mnogi njegovatelji rade na određeno vrijeme preko agencija koje plaćaju ispod dogovorenog tarifnog ugovora. Regularno i na puno radno vrijeme zaposleni njegovatelji zarade oko 3000 eura bruto mjesečno dok u isto vrijeme oni koji su zaposleni preko agencija zarađuju petstotinjak eura mjesečno manje. Prema posljednjim statistikama iz 2015., u Njemačkoj radi oko 300.000 stranih njegovatelja od čega ih najviše dolazi iz Poljske iza koje slijede Bosna i Hercegovina i Kazahstan.

Vezani članci

Leave a Reply