Počinje anketiranje bh. građana o radnoj snazi

Počinje anketiranje bh. građana o radnoj snazi

Agencija za statistiku BiH od 9. do 22. travnja provodit će Anketu o radnoj snazi, koja će omogućiti praćenje stanja i promjena na tržištu rada Bosne i Hercegovine, odnosno veličina, struktura i obilježja aktivnog i neaktivnog stanovništva. ”U suradnji s entitetskim zavodima za statistiku Anketa će se provesti na reprezentativnom uzorku od 10.647 slučajno odabranih domaćinstava, od kojih je 5.969 iz Federacije BiH, 3.613 iz Republike Srpske i 1.065 iz Brčko Distrikta BiH”, priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Cilj i svrha Ankete o radnoj snazi je da se dobiju podaci o osnovnim radnim karakteristikama stanovništva u Bosni i Hercegovini i uradi procjena ukupne radne snage. Anketiranje će vršiti osoblje akreditirano od Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statistiku i Republičkog zavoda za statistiku RS u skladu sa metodološkim pravilima i načelima Međunarodne organizacije rada (ILO) i metodološkim preporukama Europskog statističkog ureda (EUROSTAT).

”Statističke institucije BiH jamče da će, u skladu sa Zakonom o statistici BiH i Zakonom o zaštiti osobnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi, da će ispitanici ostati potpuno anonimni i mole građane za aktivnu suradnju u realizaciji ove važne aktivnosti”, navedeno je u priopćenju Agencije za statistiku BiH. Broj nezaposlenih dobiven putem Ankete o radnoj snazi je jedini međunarodno usporedivi indikator nezaposlenosti u BiH.

Vezani članci

Leave a Reply