Od srpnja se vlakom spajaju Bihać i Sarajevo, saznajte cijene karata

Od srpnja se vlakom spajaju Bihać i Sarajevo, saznajte cijene karata

Elektrifikacija Unske pruge koja je započeta 2. travnja na dionici od Blatne do Bihaća, u dužini od 47 kilometara, odvija se planiranom dinamikom, potvrdili su u Željeznicama FBiH za Faktor. Podsjećaju da će se po okončanju radova, od 1. srpnja uvesti u promet BH vlak sa modernim Talgo garniturama na liniji Sarajevo-Bihać-Sarajevo. Karta u jednom smjeru će koštati 42,50 KM, a povratna će biti 62 KM. Na ovoj liniji vlakovi sa Talgo garniturama će imati posebna kola za spavanje.

Podsjećamo, elektrifikacijom Unske pruge Željeznice FBiH će nakon 27 godina povezati sve veće bh. gradove u jedinstvenu željezničku putničku mrežu. “Prema planiranom redu vožnje, vlak će kretati iz Sarajeva za Bihać u 16 sati, a u Bihać će stizati u 00:28 sati. Iz Bihaća za Sarajevo, vlak će kretati u 1:57, a u Sarajevo će stizati u 10:28 sati. Karta će u jednom smjeru koštati 42,50 KM, a povratna 62 KM sa popustima koje putnici ostvaruju po odgovarajućim osnovama. “Vlakovi sa Talgo garniturama koji će prometovati na relaciji Sarajevo – Bihać imaju u svom sastavu i posebna kola za spavanje prve klase. Ova kola raspolažu sa deset posteljnih mjesta u pet zasebnih kabina”, kazali su u Službi za odnose s javnošću ŽFBiH.

Dodaju da putnici koji žele koristiti ovaj vid usluge, pored vozne cijene plaćaju i poseban dodatak po cijeni od 25 KM za jedno posteljno mjesto. Putnici koji žele koristiti kabinu sa dva posteljna mjesta sami, pored vozne cijene plaćaju i poseban dodatak u iznosu od 40 KM. “Povlastica od 30 posto odobrava se kod putovanja u grupi od najmanje šest odraslih putnika. Istu povlasticu uživaju i studenti, umirovljenici, stariji od 60 godina života i novinari. Djeca starosti od četiri do 12 godina, slijepe osobe i njihovi pratitelji, kao i grupe veće od 30 putnika imaju povlasticu 50 posto od redovne vozne cijene. Kod korištenja povlastice putnici moraju imati propisan osnov za povlasticu. Za djecu do četiri godine vožnja je besplatna”. Vlada FBiH je u ovoj godini izdvojila 2,3 milijuna KM za elektrifikaciju Unske pruge na potezu od Bosanskog Novog do Bihaća, i dalje Martin Broda.

Vezani članci

Leave a Reply